terug
Zo kan tekentherapie gaan
Kijk hier

Tekentherapie:

Hoe ontstaat en probleem of een blokkade?
Als we iets vervelends meemaken, wat we niet direct kunnen verwerken of niet begrijpen, stoppen we dat weg. Dat is een natuurlijke reactie en ook nodig om te overleven.
Een overlevingsmechanisme. We moeten immers
verder met ons leven en dat doen we ook!
Gebeurt er daarna weer iets, waar we niet zo goed
mee uit de voeten kunnen, dan stoppen we dat op
dezelfde manier weg.
En zo leven we ogenschijnlijk vrolijk verder
.


Het is echter een illusie te geloven, dat wat weggestopt is, ook werkelijk weg is. Ergens diep in ons lichaam, in het onderbewuste blijft de informatie over de gebeurtenis opgeslagen. Uiteindelijk wil ons systeem zichzelf helen van traumatische gebeurtenissen. Elk levend wezen beschikt van nature over een zelfhelend vermogen. Bijvoorbeeld: als we ergens een wondje hebben geneest dat meestal vanzelf. Zijn wonden groter of gaan ze zweren, dan is hulp van buitenaf vaak gewenst . Een emotionele of psychische wond, die we te snel afdekken, is te vergelijken met een zweer. Die gaat op den duur etteren en ons afweersysteem ondermijnen.
Dat wat we ervaren hebben,
wil begrepen, erkend
en tenslotte verwerkt worden.
En als het meezit, kunnen we er  nog iets van leren
ook! Dus die ervaring gaat een beetje zitten borrelen
en zeuren binnen in ons. Dat kan zich uiten in een
constante vorm van een vaag gevoel van onwel zijn,
ontevredenheid, depressiviteit, verdriet, onzekerheid,
moeheid of iets dergelijks. Het kan ook af en toe de kop opsteken, als er iets gebeurt wat ook maar in de verste verte lijkt op de oorspronkelijke gebeurtenis. Men kan dan plotseling overvallen worden door een angst, pijn of woede.
Wat we toen probeerden te vergeten, wordt nu zichtbaar in onze tekening. Ons lichaam (de hand die het potlood vasthoudt), is een goede stem van ons onderbewustzijn, zonder tussenkomst van onze ratio. De ratio kan soms zeggen: “ach stel je niet aan, er is niets aan de hand”, terwijl jij je van binnen toch echt heel beroerd voelt.

Niet kunnen tekenen
Veel mensen zullen zeggen: “maar ik kan helemaal niet tekenen, ben ik dan wel geschikt voor tekentherapie?”  Ja, juist als mensen niet kunnen tekenen!
Iets niet kunnen, betekent meestal dat je die vaardigheid niet tot ontwikkeling hebt gebracht. Je hebt het niet leren beheersen, dus er geen controle over gekregen. Ga je in tekentherapie terwijl je niet goed kunt tekenen, dan zal de ratio zich al snel terugtrekken, want die wil graag controle houden, en het onderbewustzijn kan nu eindelijk vrij spreken, door middel van tekens, vormen en kleuren!

Tekentaal
De tekentaal betekent letterlijk: taal van tekens. Die is internationaal en werd al in de oertijd  gebruikt. Denk maar aan prehistorische rotstekeningen en de versieringen op gebruiksvoorwerpen.
Sommige mensen vinden het moeilijk om te vertellen over hun problemen, of verleden. Sommigen praten niet graag of helemaal niet. Vaak zijn er ook geen woorden te vinden voor bepaalde gevoelens. Ook voor die mensen is tekentherapie ideaal. Hun tekening vertelt het immers wel. Ook dove mensen kunnen met deze therapie prima uit de voeten.

Kleuren
Kleuren is een apart fenomeen binnen de tekentherapie. Elke kleur heeft een eigen trilling. In het algemeen zijn er bepaalde betekenissen aan kleuren toegekend. Per individu kunnen die betekenissen echter weer totaal anders liggen. In de tekentherapie wordt altijd eerst gevraagd: “wat betekent die kleur voor jou persoonlijk?”  Met díe betekenis werken we dan verder.

Het kleuren als bezigheid op zich, kan al veel ontspanning of juist veel energie opleveren. We zullen het in de therapie dáárvoor gebruiken, waar jij het voor nodig hebt.


Wanneer komen mensen in therapie?
Als ze ergens mee zitten, waar ze niet zelf uitkomen. Dat kan iets zijn op emotioneel gebied, zoals angsten, verdriet of woede.
Iemand kan ook last hebben van gedachten, die
een prettig leven in de weg staan.
Zoals: ‘ik ben niets waard’, of ‘ik kan het nooit goed doen’.
Bij lichamelijke kwalen die als psychosomatisch
beoordeeld zijn, kan deze therapie inzicht geven
in het ontstaan ervan en op die manier vaak
verlichting opleveren. Ook kun je naar een tekentherapeut gaan als een relatie niet goed loopt of als je wilt weten wat er de oorzaak van is dat je altijd in een zelfde soort situatie terecht komt. Therapie kan ook verhelderend zijn bij zingevingsvragen: ‘Wat wil ik met mijn leven of wat is het doel ervan?’
 

Therapeutisch traject
Als iemand voor tekentherapie bij mij komt, houd ik altijd eerst een intakeconsult. Daarin kunnen we kennis maken en wordt uitgebreid besproken, waar jij aan wilt werken. Eventueel komt een onderliggend probleem al aan de oppervlakte. Ook wil ik graag iets weten over de levensgeschiedenis van jou. Als cliënt heb je ongetwijfeld nog vragen aan mij. Samen krijgen we dan een indruk of deze vorm van therapie geschikt is voor jou als persoon en er vertrouwen in elkaar is, om het therapeutische proces aan te gaan.
Daarna beslist de cliënt zelf of er een afspraak gemaakt wordt voor de daadwerkelijke therapie.
Bij elke sessie krijg je een tekenopdracht. Die opdracht is altijd afgestemd op waar je op dat moment aan wilt werken. Tijdens het tekenen ontdekken de mensen zelf vaak al van alles, zoals: “als ik met mijn handen in mijn zakken blijf staan, zoals ik nu getekend heb, verandert er nooit iets”. Als de tekening klaar is, gaan we samen bespreken wat er nog meer te zien valt op het papier en wat dat zegt over de desbetreffende persoon. Ook is in de tekening te zien waar de zwakke plekken liggen van de persoon en waar zijn kracht en talenten. Ook wat  nodig is om tot ontplooiing te komen. Dat noemen we counselen.
Na dit counselen wordt er vaak nog weer van alles toegevoegd of veranderd in de tekening. Net zolang tot cliënt en therapeut beiden tevreden zijn.
De tekening
gaat na afloop met je mee naar huis,
zodat je er nog eens naar kunt kijken of hem
ergens ophangen, om eraan herinnerd te worden
wat er in de therapie ook alweer gebeurd en
besproken is. Het geeft je steun in je nieuwe manier
van leven.
Prettige bijkomstigheid van tekentherapie is dat ongemerkt ook je creatieve vermogens gestimuleerd en ontwikkeld worden.
Angst werkt vernauwend  en creativiteit verruimend!

De tekentherapeut
Een tekentherapeut heeft een beroepsgeheim. Angela is aangesloten bij de Vereniging Tekentaal. Dit is de beroepsvereniging voor tekentherapeuten. Deze waakt over de deskundigheid van haar leden. Cliënten kunnen er ook terecht met vragen en eventuele klachten, als ze er samen met hun therapeut niet uitkomen. Meer informatie hierover site vinden op: www.tekentaal.nl

Tekentherapeuten kunnen zowel individueel met mensen werken als in groepsverband. Zij kunnen ingezet worden op allerlei terreinen in de maatschappelijke hulpverlening: bij zorginstellingen, binnen scholen, bij mensen in een terminale fase en hun familie, enzovoort. Zelfs bij blinde mensen kan deze therapie verassende resultaten opleveren.

Combinatie
Tekentherapie kan bij mij ook in combinatie met Reïncarnatietherapie gevolgd worden. Deze twee vormen van therapie vullen elkaar goed aan.

multherapie.nl
Tekentherapie
Workshops
Reiki / Massage
Hulp bij BDE
Wie zijn Angela en Henk Mul
Info over de therapiepraktijk
Media /Links
Contact met ons opnemen
De kringloop van het leven in beelden
Wanneer begint een leven en wanneer eindigt het?  Heeft het leven wel een begin en een einde?
logo: Angela en Henk Mul Therapielogo: Angela en Henk Mul Therapie
test
naar boven
logo: Angela en Henk Mul Therapielogo: Angela en Henk Mul Therapie
Een Cadeaubon ?