Wat is een BDE of NDE
Een BDE is een toestand van het bewustzijn, waarbij het fysieke lichaam losgelaten is en er een keuze is of gemaakt wordt om: Terug te gaan naar het lichaam OF het aardse bestaan te verlaten.
Een BDE kan gebeuren op alle leeftijden, dus vanaf de conceptie, de geboorte, tot op hoge leeftijd.
Het kan tijdens een (ernstig) trauma zoals: een hartaanval, een ongeval, een operatie, bloedverlies, shock, een bevalling (moeder én baby), of zomaar spontaan.
Er zijn n.m.m. drie hoofdgroepen die door elkaar gebruikt worden, nl:
- De uittreding, Zonder keuzemoment: De persoon ziet, bv tijdens een meditatie of trauma het eigen lichaam van buitenaf . Kan bv. ervaren, horen of zien, wat omstanders/hulpverleners doen, met eventueel een blik in verleden of toekomst.
Na de uittreding gaat men terug naar het lichaam, met positieve of minder positieve ervaringen.
- De ‘Positieve’ BDE met keuzemoment: Hierbij gaat het nog verder dan een uittreding. Er is naast bovenstaande ervaringen, altijd een vrijwillig of meer gestuurd keuzemoment:
Terug naar het lichaam of 'Verder-gaan’ of ‘Overgaan’ naar een andere dimensie, waarbij het lichaam sterft.
- De Negatieve BDE, met of zonder bewuste keuze: Vaak is men zomaar terug met Angst, zonder herinneringen of met herinneringen aan ‘donker’ en of veroordeling,
De Uittreding
Dit gebeurt vaak in grote ontspanning, bij (‘Licht’)-meditaties, 'heldere'-waarnemingen, diepe rust, of tijdens de slaap.
De intentie is je inzichten geven in je verleden, de huidige- of toekomstige tijd en daarmee verder te leven.
De inzichten zullen je toekomstbeeld aanpassen, maar de relatie tot de dood hoeft niet wezenlijk te veranderen.
De ‘Positieve’ BDE
Veel mensen hebben hierbij een zogenaamde ‘Tunnel-ervaring’ ze gaan dan een soort tunnel in met aan het eind een heel mooi en helder (Goddelijk) licht, een landschap, of al overleden familieleden.
Tijdens de passage van de tunnel wordt er vaak, in een omgeving van onvoorwaardelijke liefde, een terugblik ervaren met goede- en/of minder goede gebeurtenissen uit het huidige leven, maar ook wel een toekomstvisie.
In de tunnel kan er een: ‘helper’, ‘Engel’, ‘Goddelijke-persoonlijkheid’ of een al eerder gestorven familielid aanwezig zijn.
Niemand die daar een Oordeel over jou velt! Alleen jij kunt dat doen over jezelf.
Altijd is er een moment dat je daar een scheidslijn ervaart tussen het leven hier op aarde en het verlaten van dit leven. Bij het overschrijden van deze scheidslijn sterft het lichaam.
Het kan een eigen keuze zijn om terug te gaan. Ook een liefdevol, maar duidelijk aangegeven boodschap, dat het nu niet jouw tijd is om ‘Over te gaan’ en je terug te gaan hebt, naar je lichaam.
Er zijn hierop vele varianten. Wel is er Altijd een deel van je bewustzijn die met de keuze akkoord gaat! Deze ervaringen worden ook wel een ‘Positieve BD-Ervaringen’ genoemd.
In Nederland uitvoerig onderzocht door cardioloog Pim van Lommel (boek: Eindeloos bewustzijn) in o.a. de VS door Stephenson.
Bij de positieve BDE, is angst voor de dood bijna altijd verdwenen.
Vaak zelfs een heimwee naar dat moment, wat niets met suïcide gedachten te maken heeft!
Het inpassen van deze ervaringen in het leven van de persoon kan heel ingrijpend zijn, omdat bv. hele andere maatschappelijke doelen belangrijk zijn geworden.
Die ingrijpende verandering geldt zeker ook voor de hulpverleners of naasten, die vaak als 'machteloos'-toeschouwer, nog in de angst en stress van die traumatische situatie zitten en van het bijna-afscheid moeten nemen.
Ze krijgen dan bv. laconiek te horen: "Had me maar dood laten gaan, het was daar zo mooi!", maar worden mogelijk ook geconfronteerd met een heel andere persoonlijkheid van de BDE-er, na die tijd.
Negatieve BDE.
Pim van Lommel heeft ook geconstateerd dat patiënten tijdens of tussen meerdere reanimaties zeer angstig waren. Het merendeel van die mensen kan zich daar niets van herinneren (misschien verdrongen?). Anderen weten nog heel goed wat ze ervaren hebben
Ervaring zijn dan bv.: Grote angsten, dat men in de tunnel vast komt te zitten, in het donker blijft hangen, of in schuld over 'falen’ in dit leven of (ver)oordelen hierover.
Het mooie licht aan het einde van de tunnel wordt niet ervaren of gezien.
Deze traumatische ervaring komt dan nog boven op de lichamelijke levensbedreigende situatie.
Buiten het ‘Donker’, blijft de persoon vaak hangen in het gevoel van: schuld, eenzaamheid, angst of wroeging.
In tegenstelling met een positieve BDE, is de angst voor de dood hierna zeker niet verdwenen.
Overeenkomsten tussen BDE en PLT en mogelijke begeleiding of therapie, zie: